Slapeloosheid? Bestrijd het op een natuurlijke manier!

Slaapstoornissen bestaan in diverse vormen en gradaties. Ook de oorzaken zijn verschillend, gaande van stress tot relationele of gezondheidsproblemen. Daarnaast bepaalt ook de slaapomgeving voor een groot deel de kwaliteit van de nachtrust.
Vaak denkt men dat slaapproblemen enkel ouderen treffen. Nochtans zijn ze niet leeftijdsgebonden, al worden ze wel erger met de jaren. Slaapstoornissen maken je prikkelbaar, lusteloos, humeurig, …
en veroorzaken concentratiestoornissen en geheugenproblemen. Ook zijn mensen met slaapstoornissen gevoeliger voor stress en ziektekiemen. Het belang van een goede nachtrust is dan ook overduidelijk.

Slaapmiddelen? Wat is het beste voor jou?

Om met hun slaapstoornis om te gaan, maakt 1 op 6 dus gebruik van slaapmiddelen. Een groot deel daarvan neemt chemische slaapmiddelen. Handig toch: 1 pilletje en je bent van je slaapproblemen verlost?! Niet echt…

Je kan kiezen voor chemische slaapmiddelen of natuurlijke slaapmiddelen. Welke van deze twee het beste is voor jou, hangt af van de oorzaak en ernst van je slaapprobleem. Een goede nachtrust is echter noodzakelijk voor een goede gezondheid, je zal anders al snel de gevolgen ervaren.

Heb je moeite met slapen? Kom dan eventjes binnen in de apotheek. Op basis van jouw problemen kunnen wij jou een geschikt slaapmiddel aanraden.

Natuurlijke slaapmiddelen

De eerste keuze bij een slaapprobleem is een natuurlijk slaapmiddel. Deze kan je in de apotheek vinden en hebben als voordeel dat ze grondig getest zijn en een gestandaardiseerde hoeveelheid aan werkzaam bestanddeel bevatten. Zo ben je ook zeker van wat je inneemt. Wil je deze gebruiken? Kom dan zeker langs voor advies.

Chemische slaapmiddelen

Chemische slaapmiddelen zijn veel sterker, maar hebben diverse bijwerkingen zoals verminderde alertheid, geheugenverlies, rusteloosheid en vooral afhankelijkheid. Na een tijdje kan je niet meer slapen zonder een slaapmiddel te gebruiken. Een vicieuze cirkel die maar moeilijk te doorbreken is.

Of je nu wel of niet kiest voor een (natuurlijk) slaapmiddel, het blijft belangrijk dat je op zoek gaat naar de oorzaak van je slaapprobleem. Kan je niet slapen omdat je te veel stress hebt? Doe hier dan iets aan! Enkel zo pak je het probleem écht doeltreffend aan. Ook een goede slaaphygiëne en -routine zijn essentieel.

Het belang van een goede slaaphygiëne en routine

Om het slapen makkelijker te laten verlopen, kan een goede slaaphygiëne en -routine erg nuttig zijn. Vergelijk het een beetje met een baby die je te slapen legt. Door steevast dezelfde handelingen uit te voeren voor het slapengaan (badje, pyjama aandoen, voorlezen, knuffelen, …) leer je de baby dat het slaaptijd is. Ook als volwassene kan je je lichaam op die manier ‘leren’ dat het tijd is om te gaan slapen.

Doe ’s avonds rustige activiteiten. Lees een boek, neem een ontspannend bad of maak een avondwandeling. Zoek een activiteit die jou volledig ontspant en tot rust brengt. Zet de tv, computer en je mobiele toestellen een uur voor het slapengaan uit.

Voeg ook structuur toe aan je slaappatroon. Probeer elke avond op hetzelfde uur te gaan slapen en sta altijd op hetzelfde uur op. Ook in het weekend. Hoeveel uur slaap je nodig hebt, hangt af van persoon tot persoon. Ga voor jezelf na hoeveel slaap jij nodig hebt.

Door deze slaaproutine steeds voor het slapengaan toe te passen, weet je lichaam na verloop van tijd dat het bijna slaaptijd is. Daardoor zal je vanzelf moe worden en lukt het slapen een pak beter!