Vitamine D! Hoe belangrijk is dit?

Wist je dat onder invloed van de zonnestralen in de huid vitamine D wordt gevormd.

Het is onder meer door een tekort aan zonlicht dat een vitamine-D-tekort ontstaat. Dit is voor bijna iedereen het geval tijdens de donkere herfst- en wintermaanden.

Vitamine D uit voeding draagt maar in beperkte mate bij tot de dagelijkse behoefte van die vitamine.
Je haalt het vooral uit vette vis, eieren en volle zuivel.

Al je het niet uit voedingsmiddelen haalt  dan ben je afhankelijk van je eigen aanmaak. Mijd je daarenboven de zon, dan is de kans op een tekort zeer groot. Dit wil niet zeggen dat er niet gesmeerd moet worden in de zon. Vijftien minuten zon op de handpalm is voldoende voor de aanmaak van vitamine D.

Weetje

11% van de bevolking heeft voldoende vitamine D in zijn bloed. Kind en gezin raadt aan vanaf de geboorte tot een leeftijd van 6 jaar elke dag 400IE of vitamine D te geven, het hele jaar door. Erna wordt aangeraden aan alle leeftijden in de wintermaanden vitamine D te geven.

Functies

Vitamine D3 speelt een belangrijke rol in tal van processen in het lichaam.

  • het zorgt ervoor de het immuunsysteem goed werkt
  • het is nodig voor de groei en ontwikkeling van het beenderstelsel, ook voor kinderen
  • het draagt bij tot normale calciumgehalten in het bloed
  • het helpt botten en tanden gezond te houden.

Er bestaan verschillende producten met vitamine D. Niet alle producten nemen even snel of goed op in je lichaam. Daarenboven is de dosering ook heel belangrijk. Zo neem je best een natuurlijke vorm vitamine D, voor kinderen bestaat dit in een vloeibare vorm, te doseren per druppel. Ook mama en papa kunnen deze nemen, maar er bestaan ook zuigtabletten die je iedere dag kan innemen. Ook bestaan er ampullen die je wekelijks of maandelijks kan doseren.

Kom gerust even binnen voor de juiste uitleg, wij helpen jullie graag verder!