Waarom is baden in bleekwater zo gevaarlijk?

Het Antigifcentrum slaat alarm. Sinds de uitbraak van de corona-epidemie zagen ze het aantal oproepen met 15% stijgen. ‘We hebben zelfs mensen ontvangen die bleekwater in hun badwater hadden gedaan’, klinkt het. ‘Zogezegd om heel hun lichaam te ontsmetten. In godsnaam. Doe. Dat. Niet.’

WAAR KOMT DIT NIEUWS VANDAAN?

Bleekwater is hetzelfde product als javel of eau de javel: het is een oplossing van natriumhypochloriet in water. Natriumhypochloriet is een scheikundige stof met een ontsmettende werking: het doodt bacteriën, virussen en schimmels.

Sinds de start van de coronacrisis zag het Antigifcentrum een alarmerende toename van het aantal oproepen omwille van ongevallen met huishoudproducten, waaronder bleekwater (1). Niet alleen het feit dat mensen veel meer thuis zijn en meer poetsen zou de stijging van 10 tot 15% kunnen verklaren, maar ook de oproep van Donald Trump om jezelf te desinfecteren met bleekwater. Volgens de directeur van het Antigifcentrum steeg het aantal oproepen over irritatie door bleekwater meteen na deze domme uitspraak van de Amerikaanse president.

BRON

(1) https://www.antigifcentrum.be/nieuws/coronacrisis-stuwt-aantal-oproepen-antigifcentrum-fors-de-hoogte-0

HOE MOETEN WE DIT NIEUWS INTERPRETEREN?

Natriumhypochloriet, het werkzame bestanddeel van javel, mag dan wel effectief zijn om oppervlakken te ontsmetten: contact met de huid moet je vermijden (2). Eenmalig contact (bijv. spatten), kan meestal geen kwaad, maar langdurig contact met een groot huidoppervlak leidt tot irritatie en in het ergste geval tot brandwonden. Javel of bleekwater in bad gieten beschadigt de huid en leidt bijna steeds tot brandwonden. Een beschadigde huid beschermt niet tegen virussen of bacteriën, maar is in tegendeel nog vatbaarder voor infecties.

Als je javelwater in je oog krijgt, moet je minstens tien minuten je oog met water spoelen.

Javel drinken is helemaal gevaarlijk, omdat het kan leiden tot brandwonden in de slokdarm en de maag. Ook hier geldt: veel water drinken en je onmiddellijk naar het ziekenhuis begeven. Niet braken, want dan komt de javel opnieuw langs de al geïrriteerde slokdarm.

CONCLUSIE

Een scheut javel bij het badwater gieten, met als doel jezelf te ontdoen van virussen, is een zeer slecht idee. Bleekwater of javel irriteert de huid en kan ernstige brandwonden veroorzaken. Bovendien heeft dit geen enkel effect op de verspreiding van het coronavirus: dat adem je in wanneer je in de buurt komt van een besmet persoon die hoest of niest.

(2) Info over bleekwater en wat te doen bij ongevallen vind je via deze link: https://www.antigifcentrum.be/huishouden/bleekwater