Een mooie huid? Supplementen helpen

Er komt steeds meer wetenschappelijk bewijs dat je huid ook van binnenuit wel een steuntje in de rug kan gebruiken. Daarom is het belangrijk de krachtige cocktail van vitaminen en voedingsstoffen in je skincare-crèmes aan te vullen met voedingssupplementen zodat je de huid zowel van binnen als van buiten voedt.

Wat zouden we zijn zonder huid?

De huid houdt niet alleen onze binnenkant in het lichaam, maar beschermt ons ook tegen infecties, straling en uitdroging, houdt ons warm en doet ons er goed uitzien. We zijn er ons vaak niet van bewust in hoe ons eten en drinken de huid beïnvloedt.
De huid is wel ons grootste orgaan en ons enige orgaan dat rechtstreeks in contact komt met de buitenwereld. Ze wordt dus voortdurend aangevallen door omgevingsfactoren, zoals licht, pollutie enzovoort. en raakt hierdoor beschadigd.

Je huid laat je emoties zien – je gaat bijvoorbeeld blozen en vertelt ook wat er binnenin aan de hand is.

Waarom huidsupplementen slikken?

Voor een gezonde huid heb je dus voedingsstoffen nodig die een effect hebben op je huid. Wist je dat de voedingswaarden van groenten en fruit de laatste 30 jaar sterk gedaald is door pollutie en andere factoren.

Welke supplementen zijn essentieel? 

Vit. A is een voedingsstof die de huid gezond kan houden. Vit. A ondersteunt het immuunsysteem, onderdrukt het risico op huidkanker en maakt de huid minder zongevoelig.
Het ideale vitamine A-supplement bevat ook vit D.
Vit D is niet alleen belangrijk voor sterke botten maar ook voor aanmaak van nieuwe huid.

Waarom antioxidanten slikken?

Vrije radicalen zijn de vijand van je huid.  Ze worden veroorzaakt door zon, pollutie, roken en sommige voedingsmiddelen. Vooral de huidcel is het doelwit van deze vrije radicalen. Hierdoor verzwakt de vorming van nieuwe huidcellen met vroegtijdige huidveroudering tot gevolg.

Maar er is nog iets dat in balans moet zijn in ons lichaam om onze huid haar jeugdige look te laten behouden: collageen.  De aanmaak en afbraak ervan moeten evenredig zijn. Collageen is het meest voorkomende eiwit in ons lichaam en zorgt voor structuur, stevigheid en elasticiteit. Vanaf 25 jaar vertraagt de aanmaak van dit lichaamseigen eiwit. Door de tekorten aan collageen aan te vullen, kunnen we de huid toch voeden en haar jeugdige en frisse uitstraling ondersteunen.

Collageen? In welke vorm en wat doet het?

Collageen in crèmevorm dringt door de opperhuid heen, maar gaat niet door de diepere huidlagen. Collageen bevindt zich nu eenmaal in zo’n dieper gelegen laag, met name de lederhuid. De structuur van collageen is te groot om voldoende door te kunnen dringen. Toch is smeren niet volledig overbodig, aangezien het vocht in de crèmes voor de nodige hydratatie zorgt en de massagebewegingen tijdens het smeren, kunnen de aanmaak van collageen mee helpen stimuleren.

Collageeninjecties dringen wel diep genoeg door, maar zijn dan weer duur, hebben een tijdelijk resultaat en ze zijn toch wel een beetje pijnlijk. Het resultaat is anderzijds vrijwel direct zichtbaar en houdt zo’n drie tot zes maanden stand. Nadien wordt het collageen opnieuw afgebroken door het lichaam, verdwijnt het effect en zijn nieuwe inspuitingen nodig.

Orale inname van collageen blijkt een zichtbaar verschil te maken. Verschillende klinische studies ondersteunen dit.

Collageen in vloeibare of pilletjes vorm zijn veelal gehydrolyseerd tot collageenpeptiden. Dit betekent dat de grote molecule verknipt wordt in kleinere stukjes die veel sneller en eenvoudiger opgenomen worden in de bloedbaan. Door het collageen op peil te houden, zal men ouderdomsverschijnselen kunnen afremmen. Dit niet alleen in de huid, maar ook in de gewrichten, botten, haren, tanden en nagels. Want herinnert u zich nog dat collageen het eiwit is dat we het meest terugvinden in ons lichaam, en dus niet enkel in onze huid!

Je hebt maar 1 huid, behandel haar met zorg en liefde

Onze huid is ons grootste orgaan en heeft tal van belangrijke functies. Niet alleen beschermt ze ons tegen allerlei externe factoren, ze speelt ook een niet te onderschatten psychologische rol. Een frisse huid is een goede indicatie voor onze gezondheid en heeft veel invloed op hoe we ons voelen en hoe anderen ons zien. Als we het gevoel hebben er goed uit te zien, dan staan we vaak ook steviger in onze schoenen en stralen we zelfvertrouwen uit.

Collageenafbraak behoort tot het natuurlijk verouderingsproces. Eerder hadden we het al over de inname van drinkbaar collageen om deze op peil te houden, maar voeding en levensstijl kunnen ook positief bijdragen. We geven u alvast een aantal goede gewoontes mee.

  • Drink voldoende water en hydrateer de huid.
  • Beperk je suikerinname want suiker draagt bij tot collageenafbraak
  • Vermijd alcohol en sigaretten, en beperk zonnebaden.
  • Eet voldoende fruit dat vitamine C bevat (bv. Citrus, kiwi’s, bessen, …) want deze bevorderen de collageenaanmaak.
  • Eet voldoende voeding rijk aan Omega 3 en omega 6, zoals bijvoorbeeld vis, avocado, noten en olijfolie. Deze bevatten selenium, dat de afbraak van collageen vermindert.
  • Masseer de huid op tijd en stond, niet alleen goed voor je huid maar ook voor je gemoedstoestand.

Be good to your skin, you’ll wear it everyday for the rest of your life